ВІЗУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО НАВЧАННЯ МЕТОДАМ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ЗАСОБАМИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ
pdf

Ключові слова

дистанційне навчання
компетентності
контроль якості
харчові технології
візуальні засоби

Як цитувати

Riabchykov , M., Tsykhanovska , I., Alexandrov , O., & Korolyova, N. (2023). ВІЗУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО НАВЧАННЯ МЕТОДАМ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ЗАСОБАМИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ. Проблеми інженерно-педагогічної освіти, (75). https://doi.org/10.32820/2074-8922-2022-75-54-61

Анотація

Проблема забезпечення якості освіти під час бойових дій пов’язана з пошуком найбільш
ефективних методів дистанційного навчання. Упровадження візуальних методів, забезпечених
сучасними комп’ютерними засобами, дозволяє значно збільшити ефективність навчання. У цьому
дослідженні обґрунтовано впровадження візуальних методів контролю в процес забезпечення
професійних компетентностей здобувачів освіти з напрямів, пов’язаних із харчовою промисловістю. На
основі дослідження стану питання доведена важливість віртуального контролю порцій харчових
продуктів, які забезпечують необхідну енергетичну цінність. На основі дослідження освітніх програм
спеціальності «Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та
харчові технології)» визначені основні компетентності, що відносяться до контролю якості харчової
продукції візуальними засобами. Дослідження ефективності формування компетентностей візуальними
засобами проводилось серед 131 здобувача освіти 1-4 курсів. Обґрунтований порядок занять із
використанням візуальних методів, який включає актуалізацію і корекцію компетентностей в напрямку
формування порцій харчових продуктів, формування цілей, обговорення змісту і застосування методів
спостереження, аналізу і узагальнення візуальної інформації, видачу візуальних завдань із визначення
розмірів порцій харчової продукції, оперативне виконання завдань здобувачами освіти, передачу даних
на електронні таблиці на Гугл диску, автоматична побудова розподілення, обговорення результатів зі
здобувачами, визначення напрямів корегування одержаних результатів, обґрунтування і рефлексію
результатів. Визначено параметри розподілення результатів протягом декількох ітерацій. Доведено
достатню точність визначення параметрів порцій продукції після трьох ітерацій навчання.
Обґрунтовано забезпечення основних дескрипторів навчання у вигляді знань, їх використання, процесів
формування суджень, комунікацій, автономності і відповідальності. Ефективність наведених методик
була перевірена і підтверджена в умовах реального навчального процесу.

https://doi.org/10.32820/2074-8922-2022-75-54-61
pdf
Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Авторське право (c) 2023 Проблеми інженерно-педагогічної освіти