The essence and structure of marketing competence of education managers in the conditions of the formation of a market-oriented national educational system - Kovalskaya, V. (Problems of Engineer-Pedagogical Education, 2019)
У статті доведено необхідність володіння менеджерами освіти маркетинговою компетентністю в контексті реформування національної освітньої системи, одним із трендів якої є активізація ринкових відносин суб’єктів освітнього процесу в умовах економічної нестабільності, актуалізація нематеріального виробництва в сучасному інформаційному суспільстві, що зумовлює розвиток економіки послуг. Установлено особливості реалізації маркетингової діяльності менеджера освіти на ринку освітніх послуг й напрями підвищення її ефективності, серед яких бенчмаркінг й реінжиніринг освітніх процесів. Визначено сутність маркетингової компетентності менеджера освіти як складного особистісного інтегрального утворення, що характеризується сукупністю маркетингових знань, умінь, навичок та якостей особистості, які забезпечують здатність і готовність фахівця до визначення і формування конкурентних переваг освітньої організації, проектування стратегії розвитку освітніх послуг, зокрема на основі бенчмаркінгу й реінжинірингу освітніх процесів, генерування інноваційних ідей щодо комплексного використання ресурсів, розроблення таких освітніх систем, що повною мірою задовольняють потреби споживачів. Виокремлено структуру маркетингової компетентності в єдності мотиваційно-особистісного (ціннісне ставлення до реалізації маркетингової діяльності, зацікавленість у здійсненні означеного процесу, потреби й мотивація щодо виконання комплексу маркетингових дій, сукупність професійно важливих якостей), організаційно-управлінського (знання й уміння щодо планування, організації, координації, мотивації і контролю маркетингової діяльності закладу освіти; формування маркетингової компетентності педагогічного колективу; формування організаційної культури освітньої організації), підприємницько-дослідного (знання й уміння щодо організації маркетингових досліджень освітнього ринку, ринку праці, потреб споживачів освітніх послуг; аналізу стану внутрішнього середовища закладу освіти, якості освітніх продуктів та послуг; генерації креативної маркетингової стратегії), комунікативно-аналітичного компонентів (знання й уміння щодо формування маркетингової інформаційної системи; використання Інтернет-ресурсу для пошуку необхідної інформації; виконання попередніх розрахунків щодо можливостей закладу освіти; співпраці із суб’єктами освітнього ринку та ринку праці; реалізації інформаційно-комунікаційної політики закладу освіти).